Home Contact

Certificat Energetic

Prima Pagina
Bursa CPE
An construire
Oferta si preturi
Inregistrare
Contact

Energie din Surse Regenerabile

In acest capitol vor fi utilizate urmatoarele notatii:
- Surse Regenerabile de Energie (RES - Renewable Energy Sources);
- Apa calda menajera (ACM)
- Certificat de Performanta Energetica (CPE)

Determinarea RES nu face obiectul programului nostru de calcul si nici al Metodologiei de Calcul a Performantei Energetice MC001. Programul de calcul permite introducerea datelor referitoare la consumul de energie din RES, ca valori de intrare. Introducerea acestor valori se realizeaza in pagina "Generalitati", in rubricile:
- Energie consumata din surse regenerabile in scopul producerii ACM [kWh/an]
- Energie consumata din surse regenerabile in scopul incalzirii spatiilor [kWh/an]
Recomandam utilizarea normativelor in vigoare sau a standardelor europene pentru calculul RES.

In practica, exista situatii in care este posibila utilizarea unei rulari anterioare, pentru preluarea datelor rezultate din calcul si introducerea ca date de intrare. Spre exemplu, in cazul in care o anumita utilitate este asigurata integral din RES.

Exemplificam cu un caz oarecare. Certificatul de performanta energetica rulat initial este prezentat in figura urmatoare. Sunt marcate (prin incercuire) valorile relevante:

Consumul anual specific de energie pentru incalzire este de 43.62 [kWh/m2an]
Suprafata cladirii analizate este de 51.82 [m2].
Consumul anual de energie pentru incalzire este 43.62*51.82=2260.388 [kWh/an]
Introducem aceasta valoare in pagina "Generalitati", rubrica "Energie consumata din surse regenerabile in scopul incalzirii spatiilor" si rulam pentru obtinerea noului CPE. Rezultatul este prezentat in figura urmatoare:

Sa presupunem ca 3 luni pe an ACM este asigurat integral din RES, spre exemplu energie solara pe perioada verii. Consumul anual specific de energie pentru ACM este de 74.18 [kWh/m2an]
Suprafata cladirii analizate este de 51.82 [m2].
Consumul de energie care trebuie asigurat din RES este (3/12)*74.18*51.82= 961[kWh/an]
Introducem aceasta valoare in pagina "Generalitati", rubrica "Energie consumata din surse regenerabile in scopul producerii ACM" si rulam pentru obtinerea noului CPE. Rezultatul este prezentat in figura urmatoare:

Certificat-energetic.com recomanda utilizarea normativelor sau standardelor in vigoare pentru calculul RES.

Software ACREDITAT cf. O.M. 1.217 / 31 Martie 2010 :

Ordinul Ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) nr. 1.217/31.03.2010, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 243/16.04.2010, specifica obligativitatea utilizarii de programe de calcul (aplicatii software) validate conform procedurii descrise in acest document. Programul de calcul certificat-energetic.com a fost testat de Comisia de Validare a Programelor de calcul a Performantei Energetice a Cladirilor si este acreditat incepand cu data de 15.12.2010.

Prelungire avizare favorabila

Referinte Legale

© 2009 - 2019 Certificat-Energetic.com