CUPRINS:
Cap. I: Definitii si simboluriCAP IX: CALCULUL PEC SI GENERAREA CPE
Calculul PEC implica o serie de pasi, in realizarea carora sunteti ghidati de structura programului de calcul. In momentul finalizarii procesului de introducere a datelor primare in cadrul unei pagini de calcul, utilizati butonul "Trimite" pentru a introduce datele in baza de date, salvand astfel proiectul.
Incurajam utilizatorii sa utilizeze la un interval mai mic de 15 minute aceasta facilitate de salvare a datelor introduse, pentru a salva periodic proiectul in baza de date.
ATENTIE:
Datele introduse in baza de date pot fi oricand modificate din paginile de calcul specializate,
fara nici un fel de costuri suplimentare. Daca insa ati rulat deja proiectul (obtinand un CPE),
va trebui sa realizati o noua rezolvare si aceasta va scadea din contul dumneavoastra suprafata incalzita corespunzatoare proiectului.
Acest proces poate fi utilizat si in scopul testarii diferitor solutii de reabilitare energetica, de tip audit energetic.
Trebuie sa aveti in vedere ca fiecare rezolvare va scadea din contul de utilizator suprafata incalzita corespunzatoare proiectului.
In momentul rularii unui proiect sunt generate 3 fisiere - CPE (fata + verso) si anexa CPE referitoare la datele tehnice privind cladirea si instalatiile aferente acesteia. Aceasta anexa contine si o serie de alte informatii utile calculelor de eficienta energetica, precum datele necesare trasarii curbei de reglaj, date de dimensionare conform SR 1907, compararea rezultatelor expertizei energetice cu valorile de dimensionare in cazul cladirilor existente. Cele 3 fisiere care alcatuiesc CPE sunt marcate cu un cod unic (3xSEC) pentru a asigura securizarea datelor si asocierea rezultatelor cu datele de intrare. Daca doriti re-rularea proiectului puteti realiza orice modificari in cadrul proiectului (spre exemplu inlocuirea tamplariei, termoizolarea anvelopei) si pentru a compara rezultatele cu cele obtinute anterior veti rula din nou proiectul si veti compara noul CPE cu cel existent.
IMPORTANT:
- va rugam retineti ca introducerea datelor trebuie facuta utilizand sistemul anglo-saxon de separator de zecimala (punctul).
Spre exemplu valoarea numarului pi trebuie sa fie scrisa 3.14159.
- nu utilizati diacritice si nu preluati date cu copy - paste din programe care utilizeaza o
codare a caracterelor mai complexa decat Unicode UTF-8, modul de reprezentare al acestora va fi diferit in functie de sistemul de operare utilizat, browser-ul utilizat si alti parametrii.
IX.I. Generalitati
Aceasta pagina solicita date generale referitoare la proiect, precum:
- Tipul cladirii (cladire noua sau existenta);
- Denumirea cladirii si adresa;
- Regimul de inaltime;
- Anul construirii;
- Codul postala;
- Orientarea fatadei principale a apartamentului;
- Amplasarea - localitatea in care se situeaza cladirea analizata. Localitatea este utilizata pentru a extrage din bazele noastre de date, construite prin parcurgerea si prelucrarea datelor din standardele si normativelor in vigoare, a tuturor datelor relevante pentru realizarea calculelor (temperatura exterioara medie lunara, intensitatile radiatiei solare, numarul de grade-zile etc.);
- Tipul cladirii din punct de vedere al elementelor de constructie in contact cu solul (existenta subsolului, tipul acestuia, instalatiile aferente acestuia);
- Tipul casei scarilor;
- Tipul automatizarii centralei termice sau a punctului termic care asigura utilitatile termice ale cladirii;
- Existenta balcoanelor;
- Incadrarea cladirii din punct de vedere al expunerii la vantul dominat;
- Clasa de adapostire in care se incadreaza cladirea;
- Clasa de permeabilitate a tamplariei;
- Tipul instalatiei de incalzire - utilizate pentru calculul randamentului de reglare;
- Sursa de agent termic - informatie utilizata pentru determinarea randamentului sursei;
- Tipul instalatiei de distributie si starea termoizolatiei - utilizate in calculul randamentului de distributie;
- Lungimea instalatiei de distributie a agentului termic - informatie utilizata in calculul de determinare a randamentului de distributie;
- Suprafata incalzita;
- Volumul incalzit;
- Temperatura medie volumica;
- Aportul de caldura libera;
- Numarul mediu de pereti interiori;
- Perimetrul elementelor de constructie in contact cu solul;
- Inaltimea peretelui subsolului in contact cu solul
- Suprafata echivalenta termic a corpurilor de incalzire amplasate in cadrul spatiilor incalzite;
- Suprafata echivalenta termic a corpurilor de incalzire amplasate in casa scarilor;
Datele solicitate sunt utilizate in completarea CPE, in scopul gestionarii centralizate a CPE prin crearea unor chei de sortare consistente la nivelul Bazei de Date (spre exemplu codul postal, a carui imprimare pe CPE nu este solicitata in cazul apartamentelor dar care permite operatii de identificare si prelucrare la nivelul Bazei de Date) si pentru utilizare in procesul de calcul. In cazul CPE al apartamentelor care nu sunt adiacente subsolului / solului, poate fi neglijata introducerea datelor de calcul referitoare la transferul caldurii prin sol (spre exemplu "Inaltimea peretelui subsolului in contact cu solul").
Interfata programului de calcul este simpla si intuitiva, procese deosebit de complexe care necesita accesarea multiplelor normative si standarde fiind implementata sub forma unor simple campuri de selectare.
La finalizarea procesului de introducere a datelor primare sau oricand considerati necesar, salvati informatiile introduse prin apasarea butonului "Trimite". Veti fi redirectionati catre urmatoarea pagina de introducere a datelor, referitoare la anvelopa cladirii. Puteti oricand reveni in pagina "Generalitati" pentru a modifica datele introduse, dar in cazul in care ati generat deja un CPE acesta nu este modificat automat, modificarile aduse proiectului sunt preluate in calcule numai in cazul generarii unui nou certificat.
IX.II. Structura (anvelopa)
Programul de calcul accepta introducerea unui numar practic nelimitat de elemente de constructie aferente anvelopei cladirii.
Modul de lucru este intuitiv si necesita parcurgerea a 2 etape:
- Solicitarea unui element de anvelopa;
- Editarea elementului de anvelopa - accesarea acestuia prin click pe "Modifica" si editarea propriu-zisa.
IX.III. Apa Calda Menajera (ACM)
Instrumentul de calcul permite determinarea performantei energetice a cladirii sau apartamentului referitoare la ACM, in conformitate cu metoda de calcul MC001.
IX.IV. Sistemul de iluminat artificial
Programul de calcul implementeaza metoda de calcul MC001, aplicabila cladirilor rezidentiale. Prin click pe linkul "Adauga apartament" este posibila introducerea unui numar nelimitat de apartamente. Pentru aplicarea facila recomandam cuplarea apartamentelor similare (din punct de vedere al numarului de camere, existentei ferestrelor exterioare in cazul grupurilor sanitare, al raportului dintre suprafata vitrata si suprafata pardoselii) si insumarea suprafetei acestor apartamente intr-un singur rand al tabelului.
Editarea unui apartament introdus se realizeaza prin click pe linkul "Editeaza". Sunteti redirectionat catre o pagina in care puteti completa sau modifica datele introduse pentru apartamentul respectiv. Din aceasta pagina puteti de asemenea sterge apartamentul selectat, prin click pe butonul "Sterge". Editarea datelor introduse este posibila in orice moment, similar cu restul paginilor de introducere si editare a datelor de intrare. In momentul in care solicitati o pagina pe care ati lucrat anterior, aceasta incarca datele salvate in baza de date. Utilizatorul poate verifica si edita oricand aceste date.
IX.V. Calculul degajarilor de CO2
Interventia utilizatorului consta numai in selectarea combustibilului folosit pe tipuri de utilitati (Incalzire / ACM / Iluminat). Datele de calcul furnizate de normativul MC001 sunt incluse in baza de date a programului iar calculul este realizat automat.
IX.VI. Calculul penalizarilor acordate cladirii certificate
Conform MC001/2006, deficientele identificate in intretinerea si exploatarea cladirii si instalatiilor aferente se vor concretiza in penalizari acordate cladirii certificate, intrucat conduc la utilizarea nerationala a energiei. Interfata de calcul a penalizarilor acordate cladirii certificate este explicita, utilizatorul putand selecta penalizarile acordate cladirii. Calculul coeficientului de penalizare a cladirii este realizat automat, in momentul rularii proiectului.
IX.VII. Centralizarea datelor si Rularea CPE
Ultima etapa inainte de rularea CPE consta in verificarea datelor introduse. Rularea proiectelor consuma un numar semnificativ de resurse la nivelul serverului. In consecinta acest proces este resimtit de utilizator prin re-actualizarea suprafetei utilizabile, in urma scaderii suprafetei incalzite a apartamentului / cladirii rulate. Acestea sunt motivele pentru care solicitam utilizatorilor analiza prealabila a tuturor datelor introduse in proiect, prin reluarea paginilor de introducere a datelor de intrare si verificarea acestora. Suplimentar, programul de calcul furnizeaza o centralizare a celor mai importante date in pagina "Centralizare". Aceasta centralizare nu este exhaustiva, de aceea recomandam utilizatorilor reverificarea datelor de intrare in paginile in care acestea au fost introduse.
Sunt centralizate cele mai importante date de intrare referitoare la:
- Cladire si amplasare;
- Anvelopa cladirii si definirea elementelor de constructie
- Instalatia de preparare si distributie a ACM
- Sistemul de iluminat artificial
In cazul in care observati date eronate, puteti edita aceste date din paginile relevante. Apasarea butonului "Calculeaza" conduce la rularea proiectului si obtinerea CPE. Accesarea documentelor CPE se realizeaza in cadrul paginii "Proiecte Existente". Posibilitatile de gestionare a proiectelor si rezultatelor obtinute in urma rularii acestora sunt descrise in cadrul capitolului 6 intitulat "Managementul proiectelor". Introducerea sau modificarea datelor de intrare dupa rularea proiectului este posibila in orice moment, insa este necesara re-calcularea CPE pentru a obtine rezultatele acestor modificari.
Software ACREDITAT cf. O.M. 1.217 / 31 Martie 2010 :
Ordinul Ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) nr. 1.217/31.03.2010, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 243/16.04.2010, specifica obligativitatea utilizarii de programe de calcul (aplicatii software) validate conform procedurii descrise in acest document. Programul de calcul certificat-energetic.com a fost testat de Comisia de Validare a Programelor de calcul a Performantei Energetice a Cladirilor si este acreditat incepand cu data de 15.12.2010.
© 2009 - 2023 Certificat-Energetic.com